* נכון לדצמבר 2021

הסיפור שלנו- איך הכל התחיל?

נפגשנו עם אהובה קורן, מייסדת ומנכ”לית חברת ג’י.סי.פי ניסויים קליניים שעובדת בתחום מזה 3-עשורים, כדי לשמוע איך נוסדה החברה ולמה כל-כך חשובה הכשרה נאותה של העוסקים בניהול וביצוע ניסויים קליניים.

איך הגעת לתחום בתחילת דרכך?

ממש במקרה. סיימתי תואר ראשון במדעי החיים. נרשמתי והתקבלתי לתואר שני בבית הספר לרפואה באוניברסיטת ת”א, ובחופשת הקיץ שלפני תחילת הלימודים, חברה שכנעה אותי לעבור קורס לתעמולה רפואית. בסיום הקורס מצאתי עצמי עובדת כתעמלנית רפואית באחת מחברות הפארמה הבינלאומיות. 3 שנים אחרי, חבר שעבד בחברת תרופות אחרת הכיר לי את אחת המנהלות שלו שחיפשה לאייש משרת Clinical Research Associate (CRA). לא ידעתי דבר, לא על התפקיד, ולא על התחום. זה נשמע לי כהזדמנות להתקרב חזרה למדע, למחקר, דבר שהיה חסר לי מאד בתעמולה רפואית.

נשמע שהתחום היה אז בחיתוליו, אז איך וממי לומדים?

התמזל מזלי לעבור הכשרה מסודרת במסגרת חברת התרופות הבינלאומית אליה הצטרפתי. נסעתי לאנגליה לשבוע של הדרכה אינטנסיבית שכללה גם יציאה לבתי החולים עם CRA בכיר. במשרדי החברה למדתי את כל הדרישות הרגולטוריות לביצוע וניהול ניסויים קליניים ובשטח נחשפתי לעבודה המשותפת של ה-CRA עם צוותי הרפואה. צפיתי בפעולות שה-CRA מבצע כדי להבטיח שהניסוי מבוצע כהלכה.

חזרתי ארצה ליישם את שלמדתי ובמשך קרוב ל-10 שנים כיהנתי בתפקידים שונים באותה חברת תרופות. מ-CRA הראשונה של אותה חברה, בישראל, עד ל- Clinical Trials Manager (CTM) שאחראית על מספר CRAs ומעורבת בתוכניות פיתוח הליכי עבודה במסגרת קבוצת עבודה במטה חברת האם, תפקיד שדרש נסיעות תכופות לחו”ל.

מה הביא אותך לעזוב ולפתוח חברה משלך?

האמת שגם 10-שנים אחרי, היה לי כל כך טוב בתפקיד, שלא חשבתי לרגע לעזוב את חברת התרופות. אבל לפעמים, החלטות שאחרים עושים עבורך מובילות אותך להמריא לשלב הבא בקריירה. בעת ההיא אותה חברת תרופות החליטה מסיבותיה לצמצם פעילות בארץ. נאלצתי לעזוב. הדבר הטבעי היה להשתלב בחברה אחרת. אבל החלטתי לעצור רגע ולחשוב ממה אני הכי נהנית? מה נותן לי סיפוק גדול בתפקיד? והגעתי למסקנה עם עצמי שנושא ההדרכה וההכשרה הם המעניינים אותי יותר מכל. זאת היתה אחת המשימות החשובות שלי כ- CRA במשך 10-שנים, עכשיו אני רוצה להפוך את זה למשימה לאומית, ללא כל קשר לחברה בה אני עובדת או לניסוי אותו אני מנהלת.

אחד החוקרים הבכירים שביצע מספר ניסויים קליניים בניהולי כ-CRA סיפר לי באחד המפגשים שלי איתו שעריכת ניסויים קליניים הקנו לו כלים יישומיים שהוא אימץ גם ליום-יום שלו כרופא. באותו הרגע הרגשתי תחושת הישג עצומה.

כך נולדה חברת ג’י.סי.פי. מתוך הרצון להקנות ידע, להעלות את האיכות ולקדם את ישראל למקום מקצועי שיאפשר לעמוד בתחרות מול מדינות אחרות בהן נערכים ניסויים קליניים. כמי שעבדה בחברת תרופות בינלאומית, הייתי מעורבת לא אחת בתהליך של בחירת המדינות והמרכזים אשר ישתתפו בניסויים הקליניים. חברת התרופות חיפשה את המרכזים הרפואיים והחוקרים בעלי הניסיון וההכשרה המתאימים. זה, אגב, נכון גם היום. מעל לכל, כמי שניהלה ניסויים קליניים במשך 10-שנים, בעת ההיא, ידעתי, שכתוצאה מהעלאת רמת המצוינות, המרוויחים הגדולים יהיו המטופלים. יותר ניסויים קליניים יגיעו ארצה ויאפשרו לאותם מטופלים לקבל טיפולים ניסיוניים, ולעיתים זו תהיה ההזדמנות האחרונה אחרי שכבר ניסו כל טיפול קיים.

מימי הקמתה של החברה ועד היום אנחנו מלמדים את הצוותים הרפואיים בכל בתי החולים בארץ איך לבצע ניסויים קליניים באופן נאות בהתאם לכללים הבינלאומיים ונוהל משרד הבריאות בישראל, כמו-גם מכשירים בוגרי תואר ממדעי החיים והטבע, ומקצועות הבריאות השונים, לתפקידים השונים בתחום.

במרוצת השנים, משרד הבריאות הוסיף דרישה לנוהל המקומי של מדינת ישראל, לפיה, על אנשי צוות רפואיים שלוקחים חלק בביצוע ניסויים קליניים להציג תעודת השתתפות בקורס הכשרה מתאים שכולל את הנהלים הבינלאומיים ואת נהלי משרד הבריאות המקומיים.

מה משמעות שם החברה ג'י.סי.פי?

GCP הם ראשי התיבות של Good Clinical Practice, נוהל בינלאומי לפיו כל מי שעוסק בניסויים קליניים מבצע את תפקידו. GCP זה מה שאנחנו מלמדים. GCP זה נר לרגלנו כאשר אנחנו מנהלים ניסויים קליניים, שכן מלבד לימוד והכשרה, ניהלנו במשך 20 שנים ניסויים קליניים של חברות בינלאומיות ומקומיות שמפתחות תרופות או מכשור רפואי.

אהובה קורן

מנכ”לית חברת ג’י.סי.פי

בעלת עשרות שנות ניסיון מעשי בניסויים קליניים ומהווה דמות מובילה בקהילת המחקר הקליני בישראל.

דילוג לתוכן